Бегалците од Авганистан заминаа, медиумските траги од дезинформациите, лажните вести и говорот на омраза останаа

Бегалците од Авганистан заминаа, медиумските траги од дезинформациите, лажните вести и говорот на омраза останаа

Повеќе медиуми известија дека Успешно заврши мисијата за привремено сместување на загрозените лица од Авганистан ангажирани од НАТО, дека Заминаа сите бегалци од Авганистан, односно, дека Си замина и последното семејство од Авганистан кое беше згрижено во Македонија....
Сериозни пукнатини и празнини во институционалниот систем кој треба да ги превенира сексизмот и родово базираното насилство

Сериозни пукнатини и празнини во институционалниот систем кој треба да ги превенира сексизмот и родово базираното насилство

Пишува: Зоран БОЈАРОВСКИ Од вкупно 46 дефинирани активности за ефикасно остварување на една од трите цели на Националниот акциски план на Владата на Северна Македонија за имплементација на Истанбулската Конвенција, само 6 се целосно спроведени, со што се создадени...
Дезинформации, навреди и поттикнување омраза од водителот на „Јади Бурек“

Дезинформации, навреди и поттикнување омраза од водителот на „Јади Бурек“

Новинарот и водител на емисијата „Јади Бурек“ Јанко Илковски, на својата ФБ страница со над 59 илјади следбеници, на 29.08.2022 сподели скриншот од објава во која се тврди дека „Педофилијата е сега легална во Калифорнија“.     Станува збор за дезинформација,...
Контраговор, нов пристап за справување со говорот на омраза

Контраговор, нов пристап за справување со говорот на омраза

Контраговор на говорот на омраза предлага Институтот Алан Туринг во нивниот текст Counterspeech: a better way of tackling online hate?, како нов пристап и одговор овие токсични содржини на социјалните медиуми. Новото решение што се предлага треба да биде соодветна и...
Во борба, македонски народе…против говорот на омраза!

Во борба, македонски народе…против говорот на омраза!

Пишува: БИЛЈАНА МИХАЈЛОВСКА Во фокусот на оваа анализа е говорот на омраза, главно на социјалните мрежи, заснован на информациите и дезинформациите продуцирани од одредени медиуми и влијателни поединци во врска со прославата на 119. годишнината од Илинденското...