Полиграф: Невистина е дека Русија не сакала промена на режимот во Киев и дека руски претставници никогаш не зборувале за можна употреба на нуклеарни оружја

Полиграф: Невистина е дека Русија не сакала промена на режимот во Киев и дека руски претставници никогаш не зборувале за можна употреба на нуклеарни оружја

  Oткриваме две дезинформации од портпаролот на Путин, Дмитри Песков, кој пред почетокот на воената инвазија врз Украина ги прогласи за лажни вести најавите на западните медиуми дека Русија планира инвазија.   Песков на 21.11.2022 дезинформираше дека Русија...
ПОЛИГРАФ: Кој шири дезинформации дека не се започнати преговорите со ЕУ?

ПОЛИГРАФ: Кој шири дезинформации дека не се започнати преговорите со ЕУ?

Освен некои политичари, и некои новинари и аналитичари продолжуваат да шират невистинити тврдења дека Северна Македонија не ги започнала преговорите со ЕУ. На 22.11.2022, во емисијата „Што не е јасно?“ на ТВ Алфа,  гостинот Драган Павловиќ Латас изјави дека...
Бојкот против ароганцијата

Бојкот против ароганцијата

Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Ароганцијата на државните функционери во односот со новинарите, а со самото тоа и македонската јавност, станува општествена парадигма. Владата, како што е очигледно, многу помалку се грижи за односот на нејзините функционери кон јавноста, а со...
Кој ги измами граѓаните дека „Раде Шербеџија отвори канцеларија на „Левица“ во Скопје“?

Кој ги измами граѓаните дека „Раде Шербеџија отвори канцеларија на „Левица“ во Скопје“?

Повеќе медиуми наседнаа на политичката пи-ар стратегија позната како „лажно поддржување“ (fake endorsement), затоа што не проверуваа факти. На 16.11.2022 страницата Левица – Ѓорче Петров објави фотографии од отворање нова канцеларија. На една од нив со лидерот...
Ако има мнозинство за „102“ за јавните кампањи, тогаш секако треба да има и за Советите на НРТ и ААВМУ

Ако има мнозинство за „102“ за јавните кампањи, тогаш секако треба да има и за Советите на НРТ и ААВМУ

Пишува: ЗОРАН БОЈАРОВСКИ Најавата за иницијативата во Собрание за укинување на членот 102 од Законот за аудио и аудио-визуелни услуги за да се се овозможи медиумска афирмација на кампањите од јавен интерес, го  отвори прашањето дали, ако за бришење на „102“ веќе има...