Проруската политичка партија „Родина Македонија“ – дезинформации, теории на заговор и поттикнување омраза

Проруската политичка партија „Родина Македонија“ – дезинформации, теории на заговор и поттикнување омраза

Проруската партија „Родина Македонија“ беше извор на дезинформации за Украина уште пред започнувањето на воената инвазија од страна на Русија. Претходно, партијата ширеше дезинформации кои поттикнуваат омраза за НАТО, ЕУ, Договорот од Преспа, ковид-19 и вакцинирањето,...
Руската пропаганда за време на македонската политичка криза (2015) – дезинформации за „украинско сценарио“

Руската пропаганда за време на македонската политичка криза (2015) – дезинформации за „украинско сценарио“

Анализа на дезинформациите и теориите на заговор за „украинско сценарио“, „обоена револуција“ и „македонски Мајдан“ со кои руската пропаганда и нејзините локални сојузници во текот на 2015 година наметнуваа наративи за оправдување на руската агресија кон Украина и...
Руската пропаганда за „украинското сценарио“ во Македонија (2016-2017)

Руската пропаганда за „украинското сценарио“ во Македонија (2016-2017)

Во текот на 2016 и 2017 г. македонски и руски пропагандисти хармонично промовираа теории на заговор за „украинското сценарио“ со цел да го саботираат разрешувањето на политичката криза, работата на СЈО, ненасилната Шарена револуција и Пржинскиот договор, како и да се...
Пропагандистот Дугин, сатанизацијата на Западот и апологијата на рускиот империјализам

Пропагандистот Дугин, сатанизацијата на Западот и апологијата на рускиот империјализам

Во оваа куса анализа, пишувана во време кога трупите на Путин упорно гранатираат цивилни објекти во Киев, ќе ја разгледаме идеолошко-пропагандната дејност на Дугин по воената „спецоперација“ на Русија, со потсетување на неговите пропагандни активности и пораки од...
Руската пропаганда во Македонија во 2018: „Единствена Македонија“ како „пионче“ на „Единствена Русија“

Руската пропаганда во Македонија во 2018: „Единствена Македонија“ како „пионче“ на „Единствена Русија“

Неодамнешното протерување на петтемина руски дипломати не е прво протерување на руски дипломати од Македонија. Првпат,  Македонија протера руски дипломат во 2018 година, кога беше забележително не само засилено руско пропагандно влијание, туку и обид за руско...