Публикација: „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“

Публикација: „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“

Со промотивен настан и панел-дискусија, Институтот за медиуми и аналитика ИМА денес (28.09.2023) во Скопје ја објави публикацијата „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“. Публикацијата донесува авторски...
Професорите Ванковска и Апасиев со ширење на лажни информации поттикнуваат нетрпеливост кон „кодошка Европа“

Професорите Ванковска и Апасиев со ширење на лажни информации поттикнуваат нетрпеливост кон „кодошка Европа“

По рецензијата на „Вистиномер“ од 12.09.2022, Наводен билборд, со кој се бара да го пријавите соседот ако се грее над 19 степени, е монтиран, порталот кој ја пренесе дезинформацијата не го повлече написот (Ако соседот загрева дома на повеќе од 19 степени, пријавете на...
Преговорите со ЕУ и договорот со Бугарија: Медиумските организации ја поддржуваат борбата против говорот на омраза, критики за начинот на спроведување и транспарентноста

Преговорите со ЕУ и договорот со Бугарија: Медиумските организации ја поддржуваат борбата против говорот на омраза, критики за начинот на спроведување и транспарентноста

Пишува ПЕТРИТ САРАЧИНИ Справувањето со говорот на омраза е еден од критериумите, според кои ќе се мери напредокот на Северна Македонија во исполнување на преговарачката рамка со ЕУ, но и во исполнување на Договорот за добрососедство и пријателство со Република...
„ХААРП“ како „врвно оружје на конспирацијата“ и политичко-пропагандна алатка

„ХААРП“ како „врвно оружје на конспирацијата“ и политичко-пропагандна алатка

  Теориите на заговори за ХААРП програмата како климатско оружје се долгогодишна опсесија на конспиролозите кои го претставуваа како оружје од „Војна на Sвездите“ кое има невидени моќи – ем врз менталните процеси, ем врз комуникациските системи, ем врз...
Ниту „Израелците“, ниту „делови од израелскиот народ“, туку Евреите и еврејскиот народ во Уставот

Ниту „Израелците“, ниту „делови од израелскиот народ“, туку Евреите и еврејскиот народ во Уставот

Во насловот на порталот Инфомакс: „И Израелците влегуваат во Устав: За Ковачевски „МАКЕДОНИЈА Е МАЛА ЕВРОПА – НЕМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ ДА ВЛЕЗАТ ДРУГИ ЗАЕДНИЦИ ВО УСТАВОТ“, погрешно е протолкувана изјава на премиерот Димитар Ковачевски, кој во гостувањето на ТВ Сител не...
Комуникациски манипулации

Комуникациски манипулации

Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Локалните избори за градоначалник во Маврово-Ростуше и Центар Жупа, како и изборот на советници во општина Тетово, кои, освен важноста за локалната самоуправа на луѓето што живеат во овие општини, немаат речиси никаква валидност за односот на...