Медиумското известување за неплаќањето струја во Слупчане: Енергетика претворена во етно-политика

Медиумското известување за неплаќањето струја во Слупчане: Енергетика претворена во етно-политика

Настаните во Слупчане, иако од енергетска природа, се претворија во етно-политика! Дали овие случувања укажуваат на присуството на етноцентризмот како континуиран феномен во медиумите, особено на тие онлајн? Како се разликуваа известувањата на медиумите на албански и...
Историски дезинформации и „патриотски“ говор на омраза: Зошто во Бугарија нема „заедничка историја“ за „3 март“?

Историски дезинформации и „патриотски“ говор на омраза: Зошто во Бугарија нема „заедничка историја“ за „3 март“?

Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ И во Бугарија има конкретен предлог за уставни измени, по кој уследи медиумска и општествена поларизација. И во бугарските медиуми и на социјалните мрежи е забележлив наплив од „патриотски говор на омраза“ против „предавници“, „непријатели“,...
Евроинтеграциите – единствената јасност меѓу политичката и медиумската какофонија

Евроинтеграциите – единствената јасност меѓу политичката и медиумската какофонија

Пишува: МЕРИТОН ТУША Посетата на премиерот на Република Косово, Албин Курти во Скопје и Тетово послужи како кревање на прашината од конфликтите кои служат како потенцијал за триење меѓу одделни политички блокови во земјата, но и тензија во односите со Србија. За...
Публикација на ИМА: Медиумите и кампањите со дезинформации и говор на омраза против родова и сексуална еднаквост

Публикација на ИМА: Медиумите и кампањите со дезинформации и говор на омраза против родова и сексуална еднаквост

Институтот за медиуми и аналитика ИМА ги следи внимателно медиумските настани и кампањи кои се обидуваа да ги дискредитираат концептите на родова еднаквост, родов идентитет и род, како и говорот на омраза во медиумите пред и по одржувањето на „Парадите на гордоста“ во...
Медиумското известување за неплаќањето струја во Слупчане: Енергетика претворена во етно-политика

Посетата која крена врева: Албанските медиуми со афирмативен пристап, македонските – критични кон Курти

Пишува: СЕФЕР ТАХИРИ Како известуваа албанските и македонските медиуми за посетата на премиерот на Косово, Албин Курти во Северна Македонија? Зошто оваа посета во некои медиуми беше наречена приватна и неофицијална? Кои беа причините што оваа посета, иако беше...