„Полиграф“: Дезинформација е дека нема дојави за бомби во ниту едно училиште каде учат Албанци

„Полиграф“: Дезинформација е дека нема дојави за бомби во ниту едно училиште каде учат Албанци

Лажните дојави за бомби беа проследени и со дезинформации. На Твитер беше објавено дека во училиштата каде учат Албанци немало дојави за бомби. На 15.12.2022, анонимен профил на Твитер објави:„Приметивте дека во дојавиве за поставени бомби нема ниту едно училиште каде...
Полиграф: Погрешни информации во учебникот по „Историја и општество за V одделение“

Полиграф: Погрешни информации во учебникот по „Историја и општество за V одделение“

Непроверувањето на факти во учебници предизвикува голема финансиска и општествена штета. Пример за тоа е учебникот „Историја и општество за V одделение“, за кој медиумите обелоденија повеќе погрешни информации. На 15.12.2022 повеќе медиумски наслови укажаа на грешка...
„Полиграф“: Кој дезинформира дека Русија никогаш не нападнала никого?

„Полиграф“: Кој дезинформира дека Русија никогаш не нападнала никого?

Неколку македонски медиуми на 20 и 21 декември 2022 објавија наслови со тврдење дека „Русија никогаш не нападнала никого“, припишувајќи го на Кремљ и портпаролот Песков. Во написите, се упатува на видео од ТВ Русија 1, објавено на Твитер на 20.12.2022, во кое Песков...
Дезинфекција на дезинформациите

Дезинфекција на дезинформациите

Пишува: ЗОРАН БОЈАРОВСКИ На крајот на годината 2022 станаа реалност предупредувањата на аналитичарите дека Западен Балкан е мапиран како особено подложен на влијанијата на дезинформациите и дека регионот станува бојно поле на информациската војна[i]. Една друга...
Полиграф: Интернет измами со злоупотреба на познати и непостоечки лекари

Полиграф: Интернет измами со злоупотреба на познати и непостоечки лекари

Честопати на Фејсбук може да се видат страници кои рекламираат разни медицински препарати. Но, голем дел од овие објави се измами. Еден таков случај се објавите на неколку Фејсбук страници со наводни изјави и фотографии од познатиот македонски епидемиолог д-р...