Грешките на катастарот ги плаќаат граѓаните: Kога процесот на дигитализација создава повеќе проблеми

Грешките на катастарот ги плаќаат граѓаните: Kога процесот на дигитализација создава повеќе проблеми

Погрешната дигитализација на катастарските планови им донесе многу главоболки на сопствениците на земјиште во полошкиот регион. Едно мало поместување на авионската снимка им создаде голем проблем на граѓаните чии реални имоти не одговараат на дигиталната карта....
Конзервативно граѓанство?

Конзервативно граѓанство?

Пишува: МИРЈАНА МАЛЕСКА Осамна, деновиве, ненадејна изјава на поранешен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ и универзитетски професор, дека имал “иновативен предлог” за приближување на ставовите на власта и опозицијата за уставни измени, со кои правата на бугарското малцинство би...
Лажните вести и демократијата

Лажните вести и демократијата

Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Фокс њуз направи вонсудска спогодба со „Доминион“, една од компаниите што ги произведува машините за гласање во САД, и на тој начин го запре крајно понижувачкото судење, во кое вработените на оваа телевизиска мрежа сведочеа под заклетва дека...
Анализа на ИКС: Медиумски писмените граѓани се справуваат подобро со дезинформациите

Анализа на ИКС: Медиумски писмените граѓани се справуваат подобро со дезинформациите

Граѓаните кои се медиумски писмени се повеќе свесни за постоењето дезинформации, можат активно да учествуваат во процесот на следење вести, и подобро знаат и умеат да ги препознаваат дезинформациите и да се справат со нив. На овој начин, тие стануваат граѓани кои,...
Грковска: Главната реформа треба да ја направиме во нас самите

Грковска: Главната реформа треба да ја направиме во нас самите

За платформата #Деполaризирајсе, која е дел од проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и вклучувачки институции: Придонес на граѓанското општество“, ИМА разговараше со заменик – претседателот на Владата на Северна Македонија задолжена за политики за...