Анализа на „Метаморфозис“: Дезинформациите од странство го дестабилизираат Западен Балкан

Анализа на „Метаморфозис“: Дезинформациите од странство го дестабилизираат Западен Балкан

Новата анализа „Геополитичка перспектива на дезинформациските текови во Западен Балкан“ објавена од Фондацијата „Метаморфозис“ укажува на поврзаноста меѓу странските штетни влијанија и домашните актери кои користат дезинформациски наративи за дестабилизација на...
Дезинформации за родовиот идентитет и за Истанбулската конвенција

Дезинформации за родовиот идентитет и за Истанбулската конвенција

Медиумите и дезинформациите на антиродовото движење (3) Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Во 2023 година, анти-родовото движење беше зајакнато со нови влијателни актери – религиозни лидери, нивни поддржувачи, јавни личности, интелектуалци, академици…Иако медиумите и...
(ВИДЕО) Студија на МОСТ за руската пропаганда: Медиумите да бидат свесни дека зборовите се оружје на Кремљ за ширење дезинформации

(ВИДЕО) Студија на МОСТ за руската пропаганда: Медиумите да бидат свесни дека зборовите се оружје на Кремљ за ширење дезинформации

Во рамки на програмата „Борба со лажни вести и наративи“, денес Граѓанската Асоцијација МОСТ презентира студијата за руската пропаганда, влијание и дезинформации „Една година од руската агресија врз Украина“. Студијата е работена во текот на 2022 и 2023, а се однесува...
ИМА: Навивачкиот говор на омраза кој поттикнува насилство треба јавно да се осуди, а сторителите да се казнат

ИМА: Навивачкиот говор на омраза кој поттикнува насилство треба јавно да се осуди, а сторителите да се казнат

Говорот на омраза пред, за време, и по одржување на спортските натпревари причинува повеќекратни штети, а поттикнува и насилство. Институтот за медиуми и аналитика ИМА го осудува говорот на омраза и насилството пред и за време на одржување на фудбалскиот натпревар во...
Родовата еднаквост не е закана, опасност и „погубна“ идеологија, туку фундаментално човеково право

Родовата еднаквост не е закана, опасност и „погубна“ идеологија, туку фундаментално човеково право

Медиумите и дезинформациите на антиродовото движење (2) Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Во 2023 година, анти-родовото движење беше зајакнато со нови влијателни актери – религиозни лидери, нивни поддржувачи, јавни личности, интелектуалци, академици… Иако медиумите и...