Полиграф: Дезинформации на Путин и руската пропаганда за тоа кој ја започна војната во Украина

Полиграф: Дезинформации на Путин и руската пропаганда за тоа кој ја започна војната во Украина

Една година по воената агресија врз Украина, Русија продолжува со дезинформации за тоа која ја започнал и кој ја врши агресијата. На 21.02.2023, претседателот на Руската Федерација, Владимир Путин, во говор пред федералното Собрание, изјави: „Тие ја почнаа војната, а...
Ефектот на црната кампања

Ефектот на црната кампања

Пишува: АТАНАС КИРОВСКИ Тенденциозното девастирање на јавниот дискурс што го прават политичките партии во Македонија, буквално оневозможува секаков облик на пристојна дебата, размена на аргументи, спротивставување на факти, концепти и идеи, и се сведува на најдолни,...
(ВИДЕО) Полиграф: Кој ширеше невистини дека дива свиња нападнала сноубордери во Маврово?

(ВИДЕО) Полиграф: Кој ширеше невистини дека дива свиња нападнала сноубордери во Маврово?

Честопати се случува порталите да објавуваат невистинити информации користејќи како извори објави на социјалните мрежи. Таков е и примерот со неколку портали, кои на 14-ти и на 15.02.2023 објавија невистинита информација дека дива свиња нападнала сноубордери во...
Полиграф: Кој ширеше дезинформации за одлуката на Европскиот суд за човекови права во Стразбур?

Полиграф: Кој ширеше дезинформации за одлуката на Европскиот суд за човекови права во Стразбур?

Одлуката на Европскиот суд за човекови права во Стразбур по жалбите на повеќе лица, на кои им беше поништена аболицијата од поранешниот претседател Ѓорге Иванов, беше предмет на ширење дезинформации. Еден ден пред да биде соопштена одлуката на Судот, на 15.02.2023,...
Колозова: Јавниот сектор мора да разбере дека негов шеф е народот, а не која и да е партија или влада

Колозова: Јавниот сектор мора да разбере дека негов шеф е народот, а не која и да е партија или влада

​Интервју со д-р Катерина Колозова, директорка на Институтот за општествени и хуманистички науки, кој заедно со партнерски организации го спроведува проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и вклучувачки институции: Придонес на граѓанското општество“....