Полиграф: Дезинформација е дека од Пентагон изјавиле „Украина нема шанси“

Полиграф: Дезинформација е дека од Пентагон изјавиле „Украина нема шанси“

На 21.03.2023, три македонски портали објавија текст со наслов „Пентагон: УКРАИНА НЕМА ШАНСИ“, преземен од порталот Б92.нет, кој беше објавен и во други српски медиуми. Но, во текстот не може да се пронајде тврдењето од насловот дека „Украина нема шанси“, туку...
Полиграф: Портали дезинформираа дека СДСМ „преговорите за името со Грција ги премести од ОН во ЕУ“

Полиграф: Портали дезинформираа дека СДСМ „преговорите за името со Грција ги премести од ОН во ЕУ“

На 17.03.2023, порталот Република објави наслов „Слично како со спорот за името кога дојде СДСМ: Поранешната српска власт ги преместила преговорите за Косово од ОН во ЕУ“. Во текстот се тврди: „Слично направи и СДСМ кога дојде на власт во 2016 година. Преговорите за...
Полиграф: Стара вест за Курти од 2020-та објавена како нова, пред средбата со Вучиќ во Охрид

Полиграф: Стара вест за Курти од 2020-та објавена како нова, пред средбата со Вучиќ во Охрид

Средбата меѓу српскиот претседател Вучиќ и косовскиот премиер Курти, која се одржа на 18.03.2023 во Охрид, повеќе денови беше во фокусот на медиумите. Меѓу многуте објавени содржини, имаше и такви кои ја дезинформираа јавноста. Еден ден пред средбата, на 17.03.2023,...
Состојбата со медиумските слободи подобрена, но борбата за нив треба да продолжи

Состојбата со медиумските слободи подобрена, но борбата за нив треба да продолжи

Пишува: ЗОРАН БОЈАРОВСКИ Двете глобални кризи – пандемијата со ковид-19 и војната во Украина, поттикнаа и други сериозни последици и закани, како што се глобалната криза со храна, енергетската и финансиската криза. Овие кризи, една по друга, или паралелно,...
Артифициелната Интелигенција сега!

Артифициелната Интелигенција сега!

Ја имав таа привилегија кариерата да ја започнам далечната 1991 во Радио Скопје кога новинарската професија беше исклучително ценета. Вестите, па дури и редакциските коментари, им ги диктиравме на дактилографките на машини за чукање, компјутери немавме. Она што беше...