По рецензијата на „Вистиномер“ од 12.09.2022, Наводен билборд, со кој се бара да го пријавите соседот ако се грее над 19 степени, е монтиран, порталот кој ја пренесе дезинформацијата не го повлече написот (Ако соседот загрева дома на повеќе од 19 степени, пријавете на број…! Денешен).

 

Во меѓувреме, на Tвитер беа споделувани скриншотови дека и пратеникот Димитар Апасиев ја споделил лажната информација со монтираниот билборд од „Денешен“, со порака „Овие ќе завршат бетер од СССР“ и назнака од Фејсбук дека станува збор за лажна информација.

 

На пребарувачите има траги дека Апасиев споделил и твит со пцост и со монтираниот билборд, но твитот и статусот со лажната информација веќе се избришани.

Скриншот од твитот со монтираниот билбордот и пцости кон „кодошка Европа“ е споделен и од професорката Билјана Ванковска.

 

Иако Фејсбук веќе ја има означено нејзината објава како „лажна информација“ што е проверена од независни факт-чекери, споделената дезинформација од страна на Ванковска сè уште беше видлива на нејзиниот профил (на 14.09.2022 во 14.30).

Дали Ванковска и Апасиев – кои се универзитетски професори, следени од повеќето нивни студенти – ќе им се извинат на нивните студенти и на јавноста за проширените дезинформации, со кои се поттикнува нетрпеливост кон „кодошка Европа“?