„Полиграф“: Какви невистинити и манипулативни тврдења беа изнесени во колумна на Ристо Никовски?

„Полиграф“: Какви невистинити и манипулативни тврдења беа изнесени во колумна на Ристо Никовски?

Колумните што се објавуваат во пишаните медиуми се текстови во кои се изразува лично мислење на авторите. Но, честопати се случува во нив да се искажуваат невистинити тврдења и манипулации. На пример, во колумната на Ристо Никовски со наслов „Бујар Османи ја потпиша...
„Полиграф“: Кои медиуми пренесоа невистинити изјави на рускиот политичар Медведев за Украина?

„Полиграф“: Кои медиуми пренесоа невистинити изјави на рускиот политичар Медведев за Украина?

Повеќе медиуми на 12.11.2023 објавија невистинити тврдења дека „Украина не е држава“, „Зеленски не е претседател“, „украинскиот јазик не е јазик“, припишувајќи му ги на поранешниот лидер на Русија, Дмитриј Медведев, повикувајќи се на угледниот „Гардијан“. На...
„Полиграф“: Кој ширеше дезинформации за киднапери на деца во Скопје?

„Полиграф“: Кој ширеше дезинформации за киднапери на деца во Скопје?

Вечерта на 15.11.2023, на порталот „4news“ беше објавен сензационалистички наслов: “ФОТО Драматичен апел се шири на друштвените мрежи! “Ова се киднапери на деца во Скопје”. Во написот се објавува фотографија со 5 лица и се цитира „корисник на Фејсбук“, кој...
„Полиграф“: Кој го гледаше Извештајот на Европската комисија со „розови“, а кој со „темни“ очила?

„Полиграф“: Кој го гледаше Извештајот на Европската комисија со „розови“, а кој со „темни“ очила?

Во врска со најновиот Извештај на ЕК за земјава, во медиумите во земјава се појавија многу написи, меѓу кои имаше и такви што изнесуваа неточни и непоткрепени информации и манипулации. Дел од медиумите се фокусираа само на позитивните аспекти на извештајот и пренесоа...
„Полиграф“: Кои медиуми ширеа непоткрепени изјави на Брнабиќ во врска со извештајот на ЕК за Србија?

„Полиграф“: Кои медиуми ширеа непоткрепени изјави на Брнабиќ во врска со извештајот на ЕК за Србија?

По објавувањето на извештаите на Европската комисија за земјите во регионот, неколку медиуми проширија непоткрепени изјави на премиерката на Србија, Ана Брнабиќ во врска со Извештајот на ЕК за Србија. На порталот „Денешен“ беше објавен наслов: „БРНАБИЌ ЗА ИЗВЕШТАЈОТ...
Извештајот на ЕК за дезинформациите и хибридните закани: Пораст во онлајн медиумите, неефикасни мерки, ограничени напори за борба против дезинформации

Извештајот на ЕК за дезинформациите и хибридните закани: Пораст во онлајн медиумите, неефикасни мерки, ограничени напори за борба против дезинформации

Во извештајот на Европската комисија за напредок на Северна Македонија во 2023 година, меѓу другото, се зборува и за дезинформациите и хибридните закани. Што вели извештајот на ЕК за овие теми? Има пораст на закани од дезинформации во онлајн-медиумите Првото...