Дали епископ Јаков Стобиски ќе биде казнет за вознемирување врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет во медиуми врз ЛГБТИ+ заедницата?

Дали епископ Јаков Стобиски ќе биде казнет за вознемирување врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет во медиуми врз ЛГБТИ+ заедницата?

Без почитување на законите, и без воспоставување на пракса на казнување, не можеме да се справиме ниту со дискриминацијата, ниту со говорот на омраза во медиумите.   Пишува: ЉУБИША АРСИЌ Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) се обидува да...
Уставните измени во алгоритамот дезинформации – омраза – поларизација

Уставните измени во алгоритамот дезинформации – омраза – поларизација

Пишува: ЗОРАН БОЈАРОВСКИ Говорот на омраза е храна за политичка некултура, а тие што го произведуваат и се хранат со него го поларизираат до екстремност јавниот дискурс. Така може да се дефинира состојбата со незапирливиот наплив на говор на омраза, иако поминаа 15...
Зибери: Слободата на секој досега до онаму до каде што не се попречува слободата на другиот

Зибери: Слободата на секој досега до онаму до каде што не се попречува слободата на другиот

За платформата #ДеполаризирајСе, дел од проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и инклузивни институции: придонес на граѓанското општество“, Институтот за медиуми и аналитика ИМА разговараше со Народниот правобранител, г. Насер Зибери. По првиот дел...
Панел дискусија на ИМА за уставните измени: Медиумската битка против дезинформациите и говорот на омраза е битка за публиката

Панел дискусија на ИМА за уставните измени: Медиумската битка против дезинформациите и говорот на омраза е битка за публиката

Институтот за медиуми и аналитика ИМА на 28.09.2023 во Скопје ја промовираше публикацијата „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“. Четирите авторски анализи во публикацијата ги детектираат главните наративи и...
Публикација: „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“

Публикација: „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“

Со промотивен настан и панел-дискусија, Институтот за медиуми и аналитика ИМА денес (28.09.2023) во Скопје ја објави публикацијата „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“. Публикацијата донесува авторски...
Историски дезинформации и „патриотски“ говор на омраза: Зошто во Бугарија нема „заедничка историја“ за „3 март“?

Историски дезинформации и „патриотски“ говор на омраза: Зошто во Бугарија нема „заедничка историја“ за „3 март“?

Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ И во Бугарија има конкретен предлог за уставни измени, по кој уследи медиумска и општествена поларизација. И во бугарските медиуми и на социјалните мрежи е забележлив наплив од „патриотски говор на омраза“ против „предавници“, „непријатели“,...