Бројни предизвици за лицата со ретки и хронични болести: Недостасува терапија и кадар, побрзи процедури и децентрализација на здравствените услуги

Бројни предизвици за лицата со ретки и хронични болести: Недостасува терапија и кадар, побрзи процедури и децентрализација на здравствените услуги

Недостаток на регулатива за ран пристап до терапија и за препознавање на лицата со ретки болести како посебна категорија, долги процедури и доцнење на лекови поради тендерски постапки и листи на чекање, доцна дијагноза поради недостиг на скрининг на новородени и...
Сарачини: Треба поконзистентно и поефикасно справување со дезинформациите и говорот на омраза кои ги нарушуваат односите меѓу заедниците

Сарачини: Треба поконзистентно и поефикасно справување со дезинформациите и говорот на омраза кои ги нарушуваат односите меѓу заедниците

Раководителот на Институтот за медиуми и аналитика ИМА, Петрит Сарачини, се обрати на конференцијата „Односи меѓу заедниците: Перцепции, надежи и стравови, предизвици и решенија“ во организација на ЦИВИЛ-Центар за Слобода, укажувајќи дека добрите односи меѓу...
Сарачини: Ако правосудните органи не ги спроведат, законските измени за заштита на новинарите од напади ќе имаат слаб ефект

Сарачини: Ако правосудните органи не ги спроведат, законските измени за заштита на новинарите од напади ќе имаат слаб ефект

Со усвоените измени на Кривичниот законик, нападите врз новинари и медиумски работници ќе се  третираат како напад врз службено лице. Петрит Сарачини од Институтот за медиуми и аналитика ИМА, за Телевизија Алсат вели дека конечно дојде време да се направат овие...
Сарачини: Нападнати сме со дезинформации од надворешни центри на моќ, чија цел е нарушување на стабилноста на државата

Сарачини: Нападнати сме со дезинформации од надворешни центри на моќ, чија цел е нарушување на стабилноста на државата

Во гостување во емисијата „Студио 10“, на Телевизија 24, претседателот на Институтот за медиуми и аналитика ИМА, Петрит Сарачини укажа дека поплавата од дезинформации е светски феномен и опасност за демократијата и безбедноста на државата. „Дезинформациите се ризик, и...

(ВИДЕО) Сарачини: Граѓаните сакаат да знаат што прават институциите надлежни за борба против дезинформациите

Претседателот на Институтот за медиуми и аналитика  (ИМА), Петрит Сарачини, во интервју за емисијата „200“ на ТВ Алсат, посветена на дезинформациите, истакна дека дезинформациите се закана за државната безбедност: „Нашиот став е дека дезинформациите се закана по...