„Полиграф“: Кој го гледаше Извештајот на Европската комисија со „розови“, а кој со „темни“ очила?

„Полиграф“: Кој го гледаше Извештајот на Европската комисија со „розови“, а кој со „темни“ очила?

Во врска со најновиот Извештај на ЕК за земјава, во медиумите во земјава се појавија многу написи, меѓу кои имаше и такви што изнесуваа неточни и непоткрепени информации и манипулации. Дел од медиумите се фокусираа само на позитивните аспекти на извештајот и пренесоа...
Полиграф: Повторно објавена стара теорија на заговор дека временски патник снимал со смартфон меч на Тајсон во 1995

Полиграф: Повторно објавена стара теорија на заговор дека временски патник снимал со смартфон меч на Тајсон во 1995

Една стара теорија на заговор за временски патник се појави повторно во медиумите во земјава. На 27.03.2023 неколку портали објавија наслов „Маж од иднината се вратил во 1995 година и го снимал мечот на Тајсон со мобилен телефон“. Но, во текстот не се наведуваат...
Полиграф: Кој дезинформираше дека киднапер намамувал деца кај средното музичко училиште во Скопје?

Полиграф: Кој дезинформираше дека киднапер намамувал деца кај средното музичко училиште во Скопје?

Неодамна, една дезинформација дека киднапер намамувал деца кај средното музичко училиште во Скопје се прошири на социјалните мрежи. На 22.03.2023, и порталот „Скопје24“ објави наслов „Се шири апел: Киднапер намамува деца во училиште со објаснување дека го пратиле...
Полиграф: Дезинформација е дека од Пентагон изјавиле „Украина нема шанси“

Полиграф: Дезинформација е дека од Пентагон изјавиле „Украина нема шанси“

На 21.03.2023, три македонски портали објавија текст со наслов „Пентагон: УКРАИНА НЕМА ШАНСИ“, преземен од порталот Б92.нет, кој беше објавен и во други српски медиуми. Но, во текстот не може да се пронајде тврдењето од насловот дека „Украина нема шанси“, туку...
Полиграф: Портали дезинформираа дека СДСМ „преговорите за името со Грција ги премести од ОН во ЕУ“

Полиграф: Портали дезинформираа дека СДСМ „преговорите за името со Грција ги премести од ОН во ЕУ“

На 17.03.2023, порталот Република објави наслов „Слично како со спорот за името кога дојде СДСМ: Поранешната српска власт ги преместила преговорите за Косово од ОН во ЕУ“. Во текстот се тврди: „Слично направи и СДСМ кога дојде на власт во 2016 година. Преговорите за...
Полиграф: Стара вест за Курти од 2020-та објавена како нова, пред средбата со Вучиќ во Охрид

Полиграф: Стара вест за Курти од 2020-та објавена како нова, пред средбата со Вучиќ во Охрид

Средбата меѓу српскиот претседател Вучиќ и косовскиот премиер Курти, која се одржа на 18.03.2023 во Охрид, повеќе денови беше во фокусот на медиумите. Меѓу многуте објавени содржини, имаше и такви кои ја дезинформираа јавноста. Еден ден пред средбата, на 17.03.2023,...