(АНАЛИЗА) Доаѓа ли време кога ќе имаме медиуми, а ќе немаме новинарство за теми од животен интерес?

(АНАЛИЗА) Доаѓа ли време кога ќе имаме медиуми, а ќе немаме новинарство за теми од животен интерес?

Зошто големите јавни теми  – „демократски институции“, „владеење на правото“ и „реформа на јавна администрација“ – се вон главниот фокус на медиумите? Експертите одговараат на прашања во врска со медиумското маргинализирање на големите јавни теми од...
„Полиграф“: Какви невистинити и манипулативни тврдења беа изнесени во колумна на Ристо Никовски?

„Полиграф“: Какви невистинити и манипулативни тврдења беа изнесени во колумна на Ристо Никовски?

Колумните што се објавуваат во пишаните медиуми се текстови во кои се изразува лично мислење на авторите. Но, честопати се случува во нив да се искажуваат невистинити тврдења и манипулации. На пример, во колумната на Ристо Никовски со наслов „Бујар Османи ја потпиша...
„Полиграф“: Кои медиуми пренесоа невистинити изјави на рускиот политичар Медведев за Украина?

„Полиграф“: Кои медиуми пренесоа невистинити изјави на рускиот политичар Медведев за Украина?

Повеќе медиуми на 12.11.2023 објавија невистинити тврдења дека „Украина не е држава“, „Зеленски не е претседател“, „украинскиот јазик не е јазик“, припишувајќи му ги на поранешниот лидер на Русија, Дмитриј Медведев, повикувајќи се на угледниот „Гардијан“. На...
Пресуда „во име на граѓаните“ против ИРЛ и Сашка Цветковска: Сега не сте медиум и новинари, иако лани бевте медиум и новинари!

Пресуда „во име на граѓаните“ против ИРЛ и Сашка Цветковска: Сега не сте медиум и новинари, иако лани бевте медиум и новинари!

Пишуваат: ЉУБИША АРСИЌ и ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Истиот граѓански суд кој во 2022 одлучил дека ИРЛ и уредничката Сашка Цветковска вршеле новинарска професија и не сториле клевета, во 2023 одлучи дека ИРЛ и Сашка Цветковска не вршеле новинарска професија и сториле клевета. И...
Предизвиците по Извештајот на ЕК: Време е за брз и суштински „ремонт“

Предизвиците по Извештајот на ЕК: Време е за брз и суштински „ремонт“

Пишува: МАРТИН ТАСЕВСКИ Јавноста имаше можност да го види последниот извештај на Европската комисија за земјава, во кој, накусо кажано, Европската комисија дава оценка дека Македонија стои лошо во поглед на судството и борбата против криминалот и корупцијата....
„Полиграф“: Кој ширеше дезинформации за киднапери на деца во Скопје?

„Полиграф“: Кој ширеше дезинформации за киднапери на деца во Скопје?

Вечерта на 15.11.2023, на порталот „4news“ беше објавен сензационалистички наслов: “ФОТО Драматичен апел се шири на друштвените мрежи! “Ова се киднапери на деца во Скопје”. Во написот се објавува фотографија со 5 лица и се цитира „корисник на Фејсбук“, кој...
Херои и убијци

Херои и убијци

Пишува: МИРЈАНА МАЛЕСКА  Зошто жестока врева околу изјавата на претседателот на ДУИ, Али Ахмети, дека водството на военото и политичко движење од 2001 година (ОНА) направило прагматичен избор,  Албанците во Македонија да бидат државотворци и господари во сопствената...
Сашка Цветковска за ИМА: Апсурдно е воопшто и да се дебатира дали сме или не сме медиум, вакви „дебати“ доликуваат во држави како Северна Кореја и Бахреин

Сашка Цветковска за ИМА: Апсурдно е воопшто и да се дебатира дали сме или не сме медиум, вакви „дебати“ доликуваат во држави како Северна Кореја и Бахреин

„Апсурдно е воопшто и да се дебатира дали сме или не сме медиум. Вакви „дебати“ доликуваат во држави како Северна Кореја и Бахреин, а не во држава која се нарекува европска….Тужбата против ИРЛ од страна на тужителот е кон медиум и кон новинар, односно одговорен...
Новинарски протест: Право на граѓаните пред интересот на моќниците

Новинарски протест: Право на граѓаните пред интересот на моќниците

Здружението на новинари на Македонија и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници денес (17 ноември 2023) со почеток во 11:00 часот организираат новинарски протест пред Граѓанскиот суд во Скопје. Протестот, како што објавија новинарските организации, се...
Министрите во улога на портпароли

Министрите во улога на портпароли

Како се трансформираше комуникацијата меѓу властодршците и јавноста? Како се случи социјалните мрежи да ги заменат медиумите во процесот на објавување „владини“ вести? Дали крајната транспарентност на премиерот Заев беше најдобриот метод за комуникација со медиумите а...