„Полиграф“: Кој го гледаше Извештајот на Европската комисија со „розови“, а кој со „темни“ очила?

„Полиграф“: Кој го гледаше Извештајот на Европската комисија со „розови“, а кој со „темни“ очила?

Во врска со најновиот Извештај на ЕК за земјава, во медиумите во земјава се појавија многу написи, меѓу кои имаше и такви што изнесуваа неточни и непоткрепени информации и манипулации. Дел од медиумите се фокусираа само на позитивните аспекти на извештајот и пренесоа...
Теории на заговор за „бугаризација“ и дезинформации за македонскиот јазик и историја во контекст на уставните измени

Теории на заговор за „бугаризација“ и дезинформации за македонскиот јазик и историја во контекст на уставните измени

Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ По првиот дел, во вториот дел од анализата, ќе ја согледаме поврзаноста на теориите на заговор за „бугаризација“, дезинформациите за македонскиот јазик, дезинформациите и медиумските манипулации за почетокот, отворањето и продолжувањето на...
Панел дискусија на ИМА за уставните измени: Медиумската битка против дезинформациите и говорот на омраза е битка за публиката

Панел дискусија на ИМА за уставните измени: Медиумската битка против дезинформациите и говорот на омраза е битка за публиката

Институтот за медиуми и аналитика ИМА на 28.09.2023 во Скопје ја промовираше публикацијата „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“. Четирите авторски анализи во публикацијата ги детектираат главните наративи и...
Публикација: „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“

Публикација: „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“

Со промотивен настан и панел-дискусија, Институтот за медиуми и аналитика ИМА денес (28.09.2023) во Скопје ја објави публикацијата „Уставните измени во медиумите: дезинформации, медиумски манипулации, говор на омраза (анализи)“. Публикацијата донесува авторски...
Кои македонски медиуми лапнаа „руски кромид“ со фабрикувано видео ширено од Захарова, дека на билборд во Њујорк пишувало „Слава на Урина“?

Кои македонски медиуми лапнаа „руски кромид“ со фабрикувано видео ширено од Захарова, дека на билборд во Њујорк пишувало „Слава на Урина“?

На 21 и 22 септември 2023 година, повеќе медиуми во земјава со речиси идентични текстови објавија дезинформација дека во Њујорк, за време на одржувањето на Генералното собрание на ООН, Зеленски и Украина биле пречекани со дигитален билборд на кој наместо „Слава на...
Теории на заговор за „бугаризација“ и дезинформации за македонскиот јазик и историја во контекст на уставните измени

Наративи за уставни измени: Воскреснување на старите дезинформации и теории на заговори за „геноцид“ и „етноцид“ на македонскиот народ

Пишува: ЖАРКО ТРАЈАНОСКИ Дезинформациските наративи и теории на заговор за „поништување“, „исчезнување“, „уништување“, „разнебитување“, „етноцид“ и (идентитетски) „геноцид“ на македонскиот народ не се нешто ново во македонскиот медиумски простор. Ваквите теории на...